پذیرش علمی پژوهشی در مجلات علمی پژوهشی توسط دکتر احتشامی

پذیرش دو مقاله علمی پژوهشی در مجلات علمی پژوهشی مورد تایید وزارتین توسط دکترعلی حسین احتشامی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تویسرکان در سال 98

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تویسرکان دو مقاله علمی پژوهشی دکترعلی حسین احتشامی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تویسرکان در مجلات علمی پژوهشی مورد تایید وزارتین  پذیرش شد.

بنا به گفته دکترعلی حسین احتشامی در خصوص مقاله آسیب شناسی تساهل و بررسی عواقب و خاستگاه‌های آن در فهم روایات تفسیری که در مجله علمی پژوهشی: فصلنامه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی پذیرش شده است با بیان توضیحات در ارتباط با چکیده مقاله گفت: شكي نيست كه مهم‌ترين راه دستيابي به احكام و آموزه‌هاي ديني، بعد از قرآن كريم، سنت پيامبر و ائمه عليهم السلام است كه توسط هزاران حديث موجود در كتب متعدد روايي گزارش شده‌ است.

دکتر احتشامی ضمن تاکید بر اینکه با توجه به آسيب‌پذير بودن احاديث، استفاده از اين گنجينه پربها نيازمند طي مقدماتي است كه شناسايي آفات و آسيب‌هاي فهم درست حديث يكي از آنهاست عنوان نمود: بررسي آسيب‌ها و موانع فهم حديث ضروري مي‌نمايد و آفات فراواني بر سر راه فهم صحيح حديث قرار گرفته است که می توان به آفات تساهل و ساده انگاری در فهم روایات می‌باشد که در روایات تفسیری نیز تسری یافته است. از آنجا که منابع مورد استفاده در این تحقیق؛ قرآن، و روایات و کتب تفسیری و حدیثی می‌باشد، از روش توصیفی _ تحلیلی استفاده شده است.

بنا به گفته دکتر احتشامی از یافته‌های مهم این تحقیق اینکه دریافتیم که پيشوايان ما در احاديث خود، به‏گونه‏اى معانى قرآن را بازخوانى كرده‏اندکه برخى از سخنانشان به‏سان آيات قرآن، چندين لايه دارد. گاه گذر از لايه رويين و استخراج لايه‏هاى زيرين، نياز به تأمّل و تتبّع فراوان دارد و تا اين ‏دو تحقّق ‏نيابند، نمى‏توان به مقصود حقيقى معصوم دست‏يافت و نیز اینکه برخی احاديث اعتقادى‏ مانند احاديث: «طينت، سعادت، جبر و اختيار از مصاديق احاديث «صَعبٌ مُستصعَب» هستند و شرح آنها نيازمند صعود به قلّه دركى برتر از فهم عادى است.

وی با بیان اینکه این مقاله به بررسی یکی از آسیبهای روایات یعنی تساهل پرداخته است خاطر نشان کرد: در زمینـﮥ تساهل در اخبار، کشف و شناسایی علل و عوامل پیدایش تساهل در روایات و نیز راههای حل و علاج آن مد نظر قرارگرفته و مورد توجه بوده است.

احتشامی در رابطه با مقاله دوم با عنوان روش تعامل علامه طباطبایی (ره) با روایات تفسیری نقل به معنی که در مجله علمی پژوهشی (فصلنامه مطالعات قرآنی) پذیرش شده است نیز توضیحاتی را ارائه نمود و با اشاره به چکیده  این مقاله از جمله مباحثی که در علوم حدیثی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، گفت: موضوع نقل به معنای احادیث می‌باشد که منظور از  نقل به معنا، یعنی اینکه: راوی معنایی را که معصوم(ع) تحت قالب الفاظی بیان نموده است را با الفاظی دیگر بیان نماید و معنا را برساند.

مقاله حاضر با تكيه بر آراء علامه طباطبايي به تبيين پدیده نقل به معنا و تأثير آن‌ در فهم آيات قرآن و روایات نبوی پرداخته و با دقت در نمونه‌هايي از روايات تفسيري آسيب‌ديده كه در الميزان مورد نقد و بررسي قرار گرفته، شيوه‌ي علامه را در نقد اين روايات،‌ معيارهاي تشخيص آسيب‌ و قضاوت نهايي ايشان درباره روايات مذكور را بیان کرده است.

استاد گروه قرآن و حدیث واحد تویسرکان گفت:  به عقيده علامه(ره) يكي از عوامل پيدايش نقل به معناي بي‌ضابطه اجتهاد و بد فهمي راويان است. ايشان در مواردي كه اين پديده باعث اختلاف بين روايات شده در صورت عدم امكان ترجيح بين روايات به جمع بين آن‌ها يا بيان وجه مشتركشان مي‌پردازد و هرگاه نقل به معنا که منجر به تحريف روايات گردد با دقتي كم‌نظير، تحريف‌ها را بيان و رد مي‌كند.

علامه طباطبايي(ره) در الميزان با معيار قرآن، روايات، عقل و تاريخ به نقد و بررسي پديده نقل به معنا در روايات پرداخته اند. یافته این پژوهش آن است که در این تفسیر، سه نوع نقل به معنا به کار رفته است؛ تفاوت الفاظ بدون تغيير مفاهيم، تفاوت الفاظ همراه با تغيير مفاهيم، تفاوت در الفاظ همراه با تحريف مفاهيم، که به تفصیل بیان شده‌اند. روش این تحقیق توصیفی-تحلیلی با فن کتابخانه‌ای می‌باشد